Gizli Tanıdık



Ve karşınızda İlhan Taşcı’nın son kitabı…
“Gizli Tanıdık”
Başlığında gizli bir kitap… Yani siz gizli dediğime bakmayın tıpkı yazarın da dediği gibi çünkü her şey aleni…

İzmir 19.Kitap Fuarında yazarın kendisiyle birkaç kelam edip imzalattığım kitabı yine diğer kitapları gibi Cumhuriyet Kitapları’ndan çıktı. Bendeki 2.Baskısı. İnceleme dalında olan kitap yazarın araştırmacı ruhuyla bütünleşip gizli tanıklık müessesesinin bizdeki versiyonunun nasıl işlediğini anlatılıyor.


Kitabın fiziki özellikleri; 208 sayfa, ciltsiz, 14 x 21 cm boyutlarında ve 2013’de yayımlandı. Kitabın kapağı özenle düşündürecek şekilde hazırlanmış… Özellikle iplerini tutan bir elde, bıçakla saldıran siluetin ön planındaki piyonla şahı deviren cübbeli karanlık bir el ve kırılan kalem yerine tokmak… Bu arada ufak bir detay geçmek istiyorum. Satranç oynayanlar bilir ki piyonla şahı devirmek kolay iş değildir, hatta imkânsıza yakındır. Bu kısa vurgudan sonra devam edelim kaldığımız yere… Çok kısacık bir içindekileri olan kitap yazar tarafından bir dostuna ithaf edilmiş… Sunuşun ardından yazar sizi hemen bir yolculuğa hazırlıyor.

Nasıl bir yolculuk diye sormayın “Gizli”…

Kitapta yazar önce gizli tanıklık müessesinin dünyada uygulanış ve örneklerine yer vermiş araştırmış okurlarını düşünüp buyurun sizin aramanıza gerek yok hepsi burada demiş… Sonra Türk usulü gizli tanıklık nasıl olurmuş onu anlatmaya başlamış. Sonra bir şok yaşıyorsunuz. Bu ne gizlilik bu ne perhiz diye… Her şeyi kendimize benzetmede üstümüze yok ya bunu da benzetmişiz. Gündemi biraz takip edenler Türk siyasi, Türk yargılama tarihine damgasını vuran davaları bilir.  Danıştay saldırısı, KCK, Ergenekon, Cihan Kırmızıgül’ün yargılandığı poşu davası, Balyoz vb. gibi davalarda kullanılan ve izlenilen tanıklığın, gizli öznesi oluyorsunuz…
Kitabın son bölümü yazar AİHM’in gizli tanık yaklaşımının nasıl olduğu ne gözle baktığı hakkında okuyucularını tatmin edici düzeyde besliyor. Her şeye rağmen bizim yargılama sistemini bir kez daha sorgulayıp yargılıyorsunuz. Çünkü uygulamalardaki ve gizli tanıklardaki tezatlıklar akıl mantık durdurucu hatta şoklayıcı düzeyde…

Güzel akıcı, rahat bir anlatımı var yazarın. Bir çırpıda okuyuveriyorsunuz ve sona geldiğinizi yazarın diğer kitaplarının tanıtımını görünce anlıyorsunuz.

Arka kapakta ise az evvel yukarıda bahsettiğim yargı, yargılayıcı ve uygulayıcıları sorgulayıcı ve sorucu cümlelerden seçilmiş sorular bekliyor. Hıı cevaplanır mı cevaplanmaz mı bilinmez ama her okuyucu kesin kendine has bir yaklaşımla cevaplarını bulacaktır.

Özel hayatın gizliliği esas alınarak, bol okuyup sorgulamalı günler dilerken halk dilinde bir beddua olarak kullanılan “ seni mahkemede sürüm sürüm süründüreceğim” deyimine ilerleyen zamanlarda bir yenisinin eklenebileceği intibaı uyanıverdi birden“ gizli tanığın ellerinde sürüm sürün sürünesin”…  Çünkü işsizlik ödeneği bile almak gizli tanık olmaktan çok daha zor…

Popüler Yayınlar

Yasal Uyarı

Yayınlanan yazılar ve şiirler özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve şiirler aktif link verilerek kullanılabilir.