+1 – Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü -


+1 farkındalıkla hafifçe çekildi gözleri ve gülerken yanakları…

Her yıl olduğu gibi bu yılda 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Gününde çeşitli etkinliklerle ve +1 farkla güleç yüzlü çocuklar tüm hünerlerini sergileyecekler.

Hep fazlalık, hep +1 diyoruz sonra da “Down” ekliyoruz. Yani niye bu genetik farklılığa “aşağı” diye isimlendiriyoruz nedir bu down diye akıllara takılan ufacık soru için cevap olarak; ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve sendrom olarak tanılanmıştır. Down sendromu işte onu bulup sınıflandırılan doktorun soyadını aldığı için yukarı doğru tırmanan kromozom sayısına rağmen “ aşağı” olarak çağrılmaktadır.

Teknik olarak, 21. kromozomun trizomisi… Yani 21’den üç tane kromozom olması… Toplamda ise sağlıklı bir insanda 46 kromozom bulunurken Down’lularda bu sayı 47’dir. Ve +1 farkındalık dediğimiz kaynak da işte buradan gelmektedir. Aslında bizden bir eksikleri yoktur, fazlalıkları ve farkındalıkları vardır. İşte o yüzden de bu bir hastalık değil genetik bir farkındalıktır. Tamam, çocuk yaşlarda solunum vb. gibi çeşitli rahatsızlıkları tetikleyebilir ve gözlemlenebilir hatta birçoğu yavaş gelişir ve aramızda kalsın yavaş öğrenir. Fiziksel olarak, göz, boy pos yapıları farklılık gösterebilir. Eğitim, fizik tedavi ve bolca koşulsuz sevgiyle uzun yıllara yayılan anlayış ve hoşgörüyle bu +1 kromozomla baş edilir.

Tabi burada bizlere de çok şeyler düşüyor. Öncelikle onlara acıyarak değil anlayışla yaklaşmak, içimizden soyutlayarak değil bizzat içimize alarak ve yılda bir kez değil hep hatırlayıp hal hatır sorarak onların bu genetik farkındalıklarına bir şeyler katabiliriz… Bu bağlamda ülkemizde faaliyet gösteren Down Sendromu Derneği (http://www.downturkiye.com) yıl boyunca etkinlik, söyleşiler, ücretsiz destekler, partiler, geziler ve daha bir sürü sosyal faaliyetlerle yurdun dört bir yanına çalışanlarıyla, gönüllüleriyle ulaşmaya çalışıyorlar.

Sonuç olarak, bu farkındalık gününe hiç gitmemiş, görmemiş olanlar birkaç saatinizi onlara ayırıp lütfen gidin karışın içlerine, görün koklayın, duyun dinleyin onları… Sizde göreceksiniz eminim onlar Down’lu ama bizden hiç aşağı kalır yanları yok… Çünkü onların da gülünce çekilir gözleri ve yanakları…


Popüler Yayınlar

Yasal Uyarı

Yayınlanan yazılar ve şiirler özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazı ve şiirler aktif link verilerek kullanılabilir.